Den søte frukten er en livsnødvendighet for millioner. Men nå dør bananplantene i flom, tørke og hete.
Klimaendringene truer verdens mest spiste frukt. Bønder frykter at bananen kan forsvinne for godt.
Over 400 millioner mennesker er avhengige av bananer som en hovedkilde til kalorier, i noen tilfeller så mye som 27 prosent av det daglige matinntaket.
Men i land som Guatemala, der Christian Aid samarbeider med lokale bønder, forteller dyrkere at trærne nå dør på rot.
– Klimaendringene dreper avlingene våre. Det betyr ingen inntekt, for vi har ingenting å selge, sier Aurelia, bananbonde i Guatemala.
Problemet er at nesten alle eksporterte bananer til Europa og USA tilhører én og samme sort: Cavendish-bananen. Den gir stor avling, men mangler genetisk variasjon og det gjør den ekstremt sårbar.
– Dreper avlingene våre
Innen 2080 kan 60 prosent av verdens mest egnede dyrkingsområder forsvinne. Innen 2050 forventes lavere avlinger i store eksportland som Colombia, Costa Rica, India og Brasil.

Banantre bærer frukter. Foto: Keng Muansuk/Pexels
I tillegg til hetebølger og flom, gjør klimaendringer det lettere for soppsykdommer å spre seg.
En fuktelskende plage kalt «Black Leaf Fungus» kan redusere fotosyntesen med opptil 80 prosent. En annen trussel, Panama-syken, ødelegger jorda slik at Cavendish-bananer ikke kan dyrkes der igjen.
– Rammes hardest
Christian Aid advarer nå om at frukten mange av oss tar for gitt, står i fare for å forsvinne fra butikkhyllene og fra livsgrunnlaget til millioner av mennesker. De krever at rike land kutter utslipp og betaler sin del av regningen for klimatilpasning.
– Bananbønder som har bidratt minst til klimakrisen, er de som betaler den høyeste prisen. Klimafinansiering må tre i kraft nå, sier Osai Ojigho i Christian Aid.
De oppfordrer forbrukere til å velge Fairtrade og økologiske bananer.
Foto: Gilmer Diaz Estela/Pexels
Legg igjen en kommentar