Klimaendringer truer bananproduksjon

Den søte frukten er en livsnødvendighet for millioner. Men nå dør bananplantene i flom, tørke og hete.

Klimaendringene truer verdens mest spiste frukt. Bønder frykter at bananen kan forsvinne for godt.

Over 400 millioner mennesker er avhengige av bananer som en hovedkilde til kalorier, i noen tilfeller så mye som 27 prosent av det daglige matinntaket.

Men i land som Guatemala, der Christian Aid samarbeider med lokale bønder, forteller dyrkere at trærne nå dør på rot.

– Klimaendringene dreper avlingene våre. Det betyr ingen inntekt, for vi har ingenting å selge, sier Aurelia, bananbonde i Guatemala.

Problemet er at nesten alle eksporterte bananer til Europa og USA tilhører én og samme sort: Cavendish-bananen. Den gir stor avling, men mangler genetisk variasjon og det gjør den ekstremt sårbar.

– Dreper avlingene våre

Innen 2080 kan 60 prosent av verdens mest egnede dyrkingsområder forsvinne. Innen 2050 forventes lavere avlinger i store eksportland som Colombia, Costa Rica, India og Brasil.

Banantre bærer frukter. Foto: Keng Muansuk/Pexels

I tillegg til hetebølger og flom, gjør klimaendringer det lettere for soppsykdommer å spre seg.

En fuktelskende plage kalt «Black Leaf Fungus» kan redusere fotosyntesen med opptil 80 prosent. En annen trussel, Panama-syken, ødelegger jorda slik at Cavendish-bananer ikke kan dyrkes der igjen.

– Rammes hardest

Christian Aid advarer nå om at frukten mange av oss tar for gitt, står i fare for å forsvinne fra butikkhyllene og fra livsgrunnlaget til millioner av mennesker. De krever at rike land kutter utslipp og betaler sin del av regningen for klimatilpasning.

– Bananbønder som har bidratt minst til klimakrisen, er de som betaler den høyeste prisen. Klimafinansiering må tre i kraft nå, sier Osai Ojigho i Christian Aid.

De oppfordrer forbrukere til å velge Fairtrade og økologiske bananer.

Foto: Gilmer Diaz Estela/Pexels

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *