Millioner av insekter havner nå i feller over hele Norge. Det nasjonale overvåkingsprogrammet for insekter er i gang igjen, og det forskerne finner kan få store konsekvenser for både natur og politikk.
Fra Agder i sør til Finnmark i nord blir insektene samlet inn i store, teltlignende feller, kalt malaisefeller, fylt med alkohol. Inne i flaskene havner alt fra vanlige fluer og biller til sjeldne arter som knapt har vært sett på flere tiår.
– I en prøve fant vi for eksempel en gressmøll som var antatt utdødd i Norge. Ettersom overvåkingsmaterialet er så omfattende er det høyst sannsynlig at historien kan gjenta seg og gi flere interessante funn i fremtiden, sier insektforsker Jens Åström i NINA i en pressemelding.
Insektene står for halvparten av alle arter på landjorda og spiller hovedroller som pollinatorer, rovdyr og nedbrytere. Likevel vet vi forbausende lite om hvordan bestandene har utviklet seg i Norge. Det gjør denne overvåkingen ekstra viktig.
– Mange individer
Siden oppstarten i 2020 har forskerne bygget ut et landsdekkende nettverk av feller i skog og eng. Målet er å dekke 250 lokaliteter i hvert økosystem. I stedet for å sortere millioner av insekter for hånd, bruker de DNA-teknologi kalt metastrekkoding.
– Styrken i metodikken er nettopp det at vi kan ta håndtere et stort antall prøver, med svært mange individer fordelt på mange arter, på en effektiv måte. Det har tidligere vært umulig å gjennomføre i praksis, sier Åström.
Metoden gjør det mulig å oppdage sjeldne eller nye arter raskt og effektivt, og uten å ødelegge prøvene.
– Hele Europa
Norge er faktisk først i Europa med å bruke denne teknologien i et statlig overvåkingsprogram. Nå skal metoden prøves ut i flere land gjennom EUs biodiversitetssamarbeid, Biodiversa+.
– Målet er å implementere metoden over hele Europa. Det vil gi oss et solid og sammenlignbart kunnskapsgrunnlag for mer informerte bevaringsinnsatser og politikkutvikling i regionen, sier Åström.
Internasjonale rapporter slår fast at insekter er i kraftig tilbakegang. Nå gir norsk teknologi verden et nytt verktøy i kampen for å bevare det biologiske mangfoldet, og kanskje redde flere arter før det er for sent.
Årets insektovervåking er i gang i store deler av landet. Forskerne er ekstra tidlig ute for å få med seg startskuddet av insektenes flygesesong. Foto: Norsk institutt for naturforskning
Legg igjen en kommentar