75.000 liter råolje har lekket ut i havet fra Equinors Njord A-plattform. Naturvernforbundet har anmeldt utslippet, og mener det kan få katastrofale konsekvenser for sårbare sjøfuglreservater.
Naturvernforbundet har anmeldt akuttutslippet av 75.000 liter råolje fra Equinors Njord A plattform 31.desember.
Oljeboring rett oppstrøms viktige sjøfuglområder er uansvarlig, og beredskapen holder ikke, mener Naturvernforbundet.
Leder i Naturvernforbundet, Truls Gulowsen, forteller i en pressemelding at sjøfugl er ekstremt sårbare for oljeforurensning.
– Kun en liten dråpe på fjærene til en sjøfugl vil drepe dem. At råolje nå treffer land rett før hekketida på Trøndelagskysten og i Nordland viser at dagens oljelisenser ikke tar høyde for sårbare naturverdier, sier Gulowsen.
– Helt uaktuelt
Det finnes ingen garanti mot uhell, og små og større oljeutslipp skjer regelmessig fra norske oljeplattformer, ifølge han.
– Og varsling og beredskap etter utslipp klarer altså ikke å stoppe selv ganske små utslipp.
Naturvernforbundet mener Njord-utslippet maner til mer ekte beskyttelse av sårbare havområder. Nylig delte regjeringen ut en letelisens på Trænarevet, rett oppstrøms noen av våre viktigste fuglefjell på Helgelandskysten, påpeker Gulowsen.
Dette er risikosport, mener han.
– Oljeboring noe som helst sted nær Lofoten, Vesterålen og Senja bør være helt uaktuelt fra ethvert politisk parti eller forvaltningsorgan med et snev av miljøsamvittighet, sier Gulowsen.
– Viktige og sårbare områder
Miljødirektoratet er, i likhet med Naturvernforbundet, bekymret for miljøkonsekvensene av oljeforurensningen fra Njord A-plattformen, som nå treffer sårbare områder på land i Trøndelag.
– Vi er bekymret for oljeforurensningen som har nådd viktige og sårbare områder langs kysten av Trøndelag, og for videre spredning nordover mot Helgeland. Vi ser særlig bekymret for at sjøfugl og oter kan bli skadd av oljen, sier avdelingsdirektør Ivar Myklebust i Miljødirektoratet i en pressemelding.
Vind fra sørvestlig retning kan bidra til ytterligere spredning og påslag oljeklumper flere steder nordover fra trøndelagskysten, ifølge direktoratet.
– Det er første gang råolje fra petroleumsvirksomheten til havs har nådd norske strender. Dette er en alvorlig hendelse. Vi er bekymret for natur og miljø dersom oljen ikke blir fjernet raskt, forteller Myklebust.
– Tar nå ansvar
– Ved en slik veldig alvorlig hendelse er fokuset vårt å ta ansvar, kartlegge og rydde opp, sier Ellen Maria Skjelsbæk, pressetalsperson i Equinor, til Dagbladet.
Ifølge hun skyldes oljeutslippet det Equinor kaller et «utilsiktet utslipp av produsert vann som hadde for høyt oljeinnhold».
– Vi har bestemt at vi vil granske hendelsen for å få god oversikt over hva som skjedde og hvorfor resultatet ble som det ble. Og for å unngå at det skjer igjen. Vi tar nå ansvar, rydder opp og vil forholde oss til det som kommer fram av granskningen. Vi må vite hvorfor dette skjedde, lære og unngå at det ikke skjer igjen. Det er nå gjort funn både langs trøndelandskysten og langs nordlandskysten. Vi jobber kontinuerlig med å få oljeklimpene opp. Foreløpig har vi kun funnet disse på land, forteller Skjelsbæk.
Oljeutslipp i produsert vann fra norsk oljerigg, fotografert av Kystverkets overvåkingsfly og gjort tilgjengelig for Naturvernforbundet etter miljøinformasjonskrav. Foto: Kystverket
Legg igjen en kommentar