Det digitale samfunnet vårt slipper ut nesten like mye CO2 som all norsk innenriks flytrafikk. En ny rapport viser at digitale duppeditter og datasentre til sammen sto for 1,1 millioner tonn CO2 i 2024.
– 75 prosent av utslippene kommer fra digitale forbruksvarer. Det er mye å spare på å reparere nettbrett og PC-er fremfor å kjøpe nytt, eller å bruke mobilen ett år lengre, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) i en pressemelding.
Norge er det andre landet i verden som kartlegger hele livsløpet til vår digitale infrastruktur, fra gruver i utlandet til søppeldynga hjemme. Rapporten er laget av Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet (Nkom) på oppdrag fra regjeringen.
– Kunstig intelligens
Tre fjerdedeler av utslippene kommer fra forbruksvarer, og verre kan det bli.
I 2050 kan CO2-utslippene fra digital infrastruktur være nesten tre ganger så høye. Datasentrene blir verstingen da. De står i dag for 9 prosent av utslippene, men dette kan sjudobles.
– Utslippene fra datasentre kan sjudobles frem mot 2050 og det er drevet av energiforbruk og økt etterspørsel etter kunstig intelligens, sier Nfkom-direktør John Eivind Velure i samme melding.
– Redusere klimafotavtrykket
Nkom er nå i gang med å utvikle en bærekraftsindeks for å følge utviklingen. Håpet er å gjøre det lettere å kutte utslipp i takt med at vi blir stadig mer digitale.
Men myndighetene ser også det positive.
– Som samfunn må vi være opptatt av to ting samtidig. Vi må både redusere klimafotavtrykket fra digital infrastruktur og øke bærekrafteffekten ved hjelp av digitalisering i andre sektorer, sier Velure.
Hele rapporten er på høring. Nå inviteres bransjen og folk flest til å si sin mening.
Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) har mottatt bærekraftsanalysen som er gjennomført av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, her ved Nkom-direktør John-Eivind Velure. Foto: Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet
Legg igjen en kommentar