Fallent løv fra gatene i Paris blir pappesker

Løv som før ble sett på som søppel, er nå gull verdt. Releaf Paper lager nemlig pappesker av løvet som faller fra trærne i Paris.

Glem trær. Nå er det fallent løv som gjelder når Paris skal lage pappesker.

Den ukjente helten i emballasjens grønne skifte er Releaf Paper, som nylig åpnet verdens første produksjonslinje for esker laget av høstløv.

Med støtte fra EU og en investering på 40,6 millioner kroner, har selskapet bygget en fabrikk i Les Mureaux utenfor Paris. Her forvandles byens grøntavfall til solide, resirkulerbare pappesker og takeaway-poser.

– Dette er mer enn en fabrikk. Det er et bevis på at en bys avfall kan bli en ressurs, sier Alexander Sobolenko, daglig leder i Releaf Paper i en pressemelding.

Foto: Releaf Paper

– En ressurs

Hemmeligheten ligger i en spesialutviklet teknologi som bruker mekaniske og varmebaserte prosesser for å hente ut fiber fra løvet. Resultatet er emballasjeprodukter som kan konkurrere med tradisjonell papp, med langt lavere klimafotavtrykk.

Ifølge Releaf Paper kutter produksjonen CO2-utslippene med opptil 70 prosent sammenlignet med vanlig papp.

Vannforbruket er nesten null, og råvarene fraktes maks 20 kilometer. Eskene brytes ned på 55 dager.

– Vi åpner øynene til hele emballasjeindustrien. Fallent løv er ikke søppel, det er en ressurs, sier teknologisjef Valentyn Frechka i samme melding.

– Bare begynnelsen

Pilotprosjektet er allerede i gang med Uber Eats i Paris. Nesten 100.000 poser av løvpapir er sendt ut til restauranter for å erstatte plast og tradisjonell emballasje.

Ambisjonene stopper ikke der. Releaf Paper planlegger å rulle ut flere fabrikker i Europa, og sikter mot USA og Asia de neste fem årene.

– Dette er bare begynnelsen. Vi vil endre måten verden tenker på avfall, sier Sobolenko.

Når høstløvet faller i Paris, reiser en ny grønn industri seg, eske for eske.

Foto: Releaf Paper

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *