Hevder regjeringens klimamelding mangler retning og kraft

Naturvernforbundet og ForUM mener regjeringens klimamelding svikter i å gi tydelig retning for grønn omstilling. Kvotekjøp og manglende plan for oljeutfasing vekker særlig bekymring.

Naturvernforbundet mener den største svakheten i klimameldingen er at Norge kan utsette omstillingen på hjemmebane og heller kjøpe oss fri med kvoter, både fra EU, men også utenfor.

– Uten en klar forpliktelse om å kutte utslipp i Norge risikerer å bli stående igjen på perrongen mens det grønne omstillingstoget går, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, i en pressemelding.

Naturvernforbundet mener at det er kritikkverdig at regjeringen ikke ønsker å lage en plan for sluttfasen av norsk olje og gassproduksjon.

– Det er et paradoks at regjeringen ikke adresserer den største elefanten i rommet. Uten en plan for utfasing av norsk olje- og gassproduksjon vil vi aldri greie å lykkes i klimaomstillingen.

– Må begrenses

Forum for utvikling og miljø (ForUM) advarer mot at kvotehandel kan bli en sovepute for oppnåelse av våre nasjonale klimamål. Utviklingen regjeringen har oppnådd fram til nå vil ta Storbritannia til målet om et nullutslippssamfunn i 2050.

– Utslippskutt gjennom internasjonale kvoteordninger må begrenses til maksimalt 20 prosent. Norge må bli en ledestjerne i den globale klimakampen, sier Lillian Bredal Eriksen, seniorrådgiver for klima i ForUM, i en pressemelding.

– Regjeringen bør etablere et rådgivende klimaråd, klimabudsjett som ansvarliggjør alle departementer og sektorer og en detaljert plan for utfasing av olje- og gassnæringen, legger Bredal Eriksen til.

– Rammen og fundamentet

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) opplyser at klimaendringene i seg selv er en sikkerhetsutfordring som utfordrer tryggheten vår.

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap). Foto: Martin Lerberg Fossum/KLD

– Klima og natur skal være rammen og fundamentet for alt vi gjør, og i klimameldingen legger vi fram de store linjene for klimapolitikken fremover, sier klima- og miljøministeren i en pressemelding.

– For at Norge og verden skal nå de klimamålene vi har satt oss, må vi styrke klimapolitikken. Vi skal kutte utslipp, men også skape nye jobber og trygge arbeidsplasser på en rettferdig og inkluderende måte, legger Bjelland Eriksen til.

I klimameldingen har regjeringen laget tidslinjer for når utslipp fra fossil oppvarming og veitransporten kan gå mot null utslipp.

– Disse utslippene skal vi jobbe systematisk med å fjerne. Tidslinjene vil over tid gi større forutsigbarhet for næringslivet, forteller Bjelland Eriksen.

– Oppforer til nasjonalt mål

Econa, fagforeningen for masterutdannede økonomer, ser med bekymring på denne usikkerheten, som kan motvirke de nødvendige investeringene i grønn omstilling. 

– Regjeringen er utydelige på om de nye målene skal innfris med nasjonale tiltak eller kvotekjøp i utlandet. Her oppfordrer vi Stortinget til å sette et nasjonalt mål om utslippskutt, sier Christoffer Gundersen, leder for bærekraft i Econa, i en pressemelding. 

Econa mener at tiden er overmoden for et bredt klimaforlik på Stortinget som kan stake ut en tydelig klimapolitikk for de neste årene.

– Vi ser et stort potensial i et klimaforlik på Stortinget. Et forlik må sikre at Norge setter seg mål for utslippskutt nasjonalt. Det vil sikre næringslivet den forutsigbarheten som trengs for å investere i omstillingen. Å bruke kvotekjøp som en krykke utsetter nødvendig omstilling og svekker Norges konkurransekraft, sier Gundersen.

Tiltak

Dette er noen av tiltakene i klimameldingen, ifølge Klima- og miljødepartementet:

  • Kommunene får mulighet til å stille klimakrav til private og offentlige bygge- og anleggsplasser.
  • Kommunene skal få mulighet til å etablere nullutslippssoner, det vil si avgrensede områder som er forbeholdt el- og hydrogenbiler.
  • Støtteordningen Klimasats videreføres til 2030.
  • En ny matsvinnlov.
  • Starte arbeidet med et langsiktig klimamål for skogen.
  • Før sommeren vil regjeringen sende et forslag om forbud mot å bygge ned myr på høring.
  • Regjeringen vil utrede en arealavgift og et mål for utslipp som kommer fra naturinngrep.

Illustrasjonsfoto: Porapak Apichodilok/Pexels

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *