Foreslår kraftig økning i avgifter for å redde miljøet

Ekspertgruppen som mandag overleverte sin rapport til klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen, foreslår et kraftig grep i avgiftspolitikken for å tvinge Norge bort fra bruk-og-kast-samfunnet.

Nye avgifter på klær, plast og elektronikk kan bli virkelighet dersom regjeringen følger anbefalingene i en ny rapport om sirkulær økonomi.

– Dagens produksjon og bruk av varer og tjenester gir utslipp, naturinngrep og forurensning. Prisene på varene gjenspeiler ikke dette, sier ekspertgruppeleder og SSB-forsker Brita Bye i en pressemelding fra regjeringen.

Blant de mest oppsiktsvekkende forslagene er en ny tekstilavgift, som skal gjøre det dyrere å kjøpe nye klær. Avgiften skal beregnes ut fra både vekt og antall plagg, og har som mål å redusere det enorme forbruket av tekstiler i Norge.

Plast i søkelyset

Plastbruken foreslås også avgiftsbelagt. En ny plastemballasjeavgift skal gjøre det mer lønnsomt å bruke gjenvunnet plast, og dyrere å bruke ny.

Avgiftens størrelse skal være direkte koblet til hvor lite resirkulert materiale emballasjen inneholder.

– Forbruket vårt, både privat og i næringene, må dreies mot varer og tjenester med lavere klima- og miljøpåvirkning. Det må bli dyrere å kjøpe nytt og enklere å ta vare på ressursene vi har, sier Bye.

Vil støtte reparasjon

Innen elektronikk foreslås det en helt ny modell: direkte støtte til reparasjon i stedet for momsfritak. Dette vil kunne komme mobilverksteder og småelektronikk-aktører til gode, og gjøre det billigere å reparere enn å kjøpe nytt.

Ifølge FNs ressurspanel står ressursbruk for over 90 prosent av naturtapet og mer enn halvparten av klimagassutslippene globalt. Norge er blant verstingene i materialforbruk per innbygger.

– Vi må bort fra en bruk-og-kast-økonomi og over til en økonomi der vi i større grad reparerer, bruker om igjen, og deler på ressursene. Da trenger vi nye virkemidler som gjør det lønnsomt å ta vare på det vi har, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i samme melding.

Totalt foreslår rapporten 79 tiltak, hvorav mange innebærer nye eller justerte avgifter. Regjeringen vil nå sende forslaget ut på høring. Hvis tiltakene innføres, kan det bli dyrere å forurense, og billigere å reparere, dele og ombruke.

Tiltakene vil berøre både industrien, byggenæringen, handelsaktører og vanlige husholdninger. De er ment å gjøre det dyrere å forbruke nytt, og enklere å bruke ting om igjen.

Fakta

I en sirkulær økonomi må produktene vare så lenge som mulig, repareres, oppgraderes og i større grad brukes om igjen. Når produktene ikke kan brukes om igjen, kan avfallet materialgjenvinnes og brukes som råvarer i ny produksjon. Slik utnytter vi de samme ressursene flere ganger og minst mulig går tapt.

Ekspertgruppen har bestått av leder Brita Bye (SSB), Marit Aursand (SINTEF), Thomas Hartnik (NIBIO), Henrik E. Kolderup (Borgarting lagmannsrett), Ola Kvaløy (UiS), Jarle Møen (NHH) og Kristine Nore (Omtre).

Leder Brita Bye overrekker rapporten til klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. Foto: Siv Fjørtoft / Klima- og miljødepartementet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *