Da pave Frans tok over roret i Vatikanet i 2013, blåste det inn en grønn vind over Peterskirken. Den argentinske paven gjorde klima til kampsak, og sjokkerte troende og verdensledere.
Frans gikk lenger enn noen pave før ham. I 2015 publiserte han klimabudskapet «Laudato Si’», et flammende oppgjør med grådighet, forbruk og ødeleggelse av naturen. Paven knyttet klimasaken til tro og rettferdighet.
– Jorden vår begynner å ligne en enorm søppelhaug, skrev han, ifølge CNN.
Paven sørget for at Vatikanstaten ble del av FNs klimarammeverk, og krevde bindende klimakutt før klimatoppmøtet COP28 i Dubai. Han lanserte pavestatens første klimaplan, lovet kutt i karbonutslipp og ville bytte ut Vatikanets bilpark med grønnere kjøretøy.
– Rikeste som forurenser mest
Han besøkte Amazonas for å stå skulder ved skulder med urfolkene mot skogødeleggelse, og ba katolske institusjoner kvitte seg med investeringer i fossil energi. Paven tok et kraftig oppgjør med uhemmet ressursutnyttelse.
– Vi må bryte med det historiske paradigmet, sa han.
Frans talte høyt om sammenhengen mellom klima og fattigdom.
– Det er de rikeste som forurenser mest – men de fattige som lider mest, skrev han i sitt kraftigste klimadokument i 2023.
– Nytt språk
Ikke alle fulgte pavens råd.
Men mange mener han banet vei for en ny, grønn retning i troen.
– Han har skapt et nytt språk og rom for kristne som vil verne skaperverket, sier Christina Leaño fra Laudato Si’-bevegelsen.
Pave Frans. Illustrasjonsfoto: Ashwin Vaswani/Unsplash
Legg igjen en kommentar