En historisk dom fra Peru slår fast at Kichwa-folket har rett til å eie og forvalte sine forfedres områder, selv innenfor en vernet nasjonalpark. Dette markerer et gjennombrudd for urfolks rettigheter og snur opp-ned på hvordan bevaring av regnskog skal skje i landet.
Saken ble fremmet av fire urfolksorganisasjoner på vegne av Kichwa-samfunn i San Martín-regionen, nord i Peru.
De hevder at staten i flere tiår har nektet å anerkjenne deres eksistens i området og etablert nasjonalparker uten konsultasjon eller samtykke.
– Denne dommen bekrefter vår historiske tilstedeværelse, og retten til å bli respektert på våre egne territorier, sier Wiler Saurin, visepresident i den regionale urfolkskoalisjonen CODEPISAM, ifølge nyhetsbyrået AP.
– Nøkkelen
Dommen peker på at urfolk må involveres i alle tiltak knyttet til forvaltning og bevaring av regnskogen.
Ifølge Cristina Gavancho, juridisk rådgiver for saksøkerne, er dette et paradigmeskifte.
– Dette viser at man ikke kan bevare regnskogen ovenfra og ned. Det må skje i samarbeid med dem som har levd i og av skogen i generasjoner. Urfolk er ikke hindringer for naturvern, de er nøkkelen, sier hun.
Rettsavgjørelsen kan få stor betydning for hvordan Peru forvalter regnskogen i fremtiden. Den kan også få internasjonale ringvirkninger, særlig i lys av økende global anerkjennelse av urfolks rolle i miljøvern.
– Lokalsamfunnene
Cordillera Azul nasjonalpark, der deler av det omstridte området ligger, er hjem til ett av verdens største karbonkompensasjonsprosjekter. Eksperter mener dommen kan føre til at slike prosjekter må tenkes helt på nytt.
– Du kan ikke drive bevaring fra et kontor med god lønn. Det må skje i dialog med lokalsamfunnene, sier Wiler Saurin.
Myndighetene i Peru har foreløpig ikke kommentert dommen. Men saken tvinger frem et oppgjør med en lenge kritisert praksis der urfolk overkjøres i naturvernas navn.
For Kichwa-folket er det ikke bare en seier for rettigheter. Det er også en bekreftelse på at deres måte å leve på er selve nøkkelen til å bevare regnskogen.
Amazonasregnskogen. Illustrasjonsfoto: Jean Gc/Pexels
Legg igjen en kommentar