Utslippene fra industrien faller kraftig, men økt flytrafikk og nye skipsregler kaster skygger over Norges klimakutt.
Klimagassutslippene fra kvotepliktige virksomheter i Norge sank med 4 prosent i 2024. Det tilsvarer 870.000 tonn CO₂, ifølge nye tall fra Miljødirektoratet. Nedgangen skyldes særlig elektrifisering av oljeplattformer og driftsstans i flere store industribedrifter.
Elektrifisering av offshoreplattformer som Snorre, Gullfaks og Gina Krog har bidratt sterkt til utslippskuttet på sokkelen. Heimdal-feltet er stengt, mens Johan Castberg startet opp og bidro med utslipp i forbindelse med oppstart. Samlet ble offshoreutslippene redusert med 4,6 prosent.
– Riktig retning
På land var det også nedgang, med en samlet reduksjon på 3,7 prosent. Treforedlingsindustrien kuttet hele 18 prosent etter overgang til strøm og biobrensel. Sementfabrikken i Brevik, Yara Porsgrunn og Elkem Salten hadde alle lavere utslipp grunnet driftsproblemer eller brann.
– Jeg er glad for at utslippene går i riktig retning, men vi må gjøre mer, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i en pressemelding.
Men det er ikke bare gode nyheter.
Utslippene fra luftfart økte med 8,6 prosent, noe som ifølge Miljødirektoratet delvis skyldes at flyvninger til fjerntliggende EU-områder, som Kanariøyene, nå er inkludert i klimakvotesystemet.
– Klimatiltak
For første gang skal også skipsoperatører rapportere sine utslipp. Foreløpig har bare halvparten levert, og rapporteringen er fortsatt i gang.
– Klimatiltak i industrien gjør at utslippene går ned, men det er fortsatt arbeid å gjøre, sier Hilde Singsaas, direktør for Miljødirektoratet, i samme melding.
Avfallsforbrenning er også for første gang med i tallene, elleve anlegg rapporterte samlet 786.873 tonn C2₂.
Norge er del av EUs klimakvotesystem, som har redusert utslippene med 50 prosent siden 2005. Målet er 62 prosent kutt innen 2030. Veien videre krever mer enn bare elektrisitet og nedstengte fabrikker.
Norske kvoteutslipp fra industrien falt 4 prosent i 2024: Elektrifisering offshore har bidratt til noe av nedgangen. Bildet er av en oljeplattform utenfor Stavanger. Foto: Adfoto/Mostphotos
Legg igjen en kommentar